Iconische iconen

Een eigenwijs boek over de iconentraditie

Pilaarheiligen, woestijnvaders en kluizenaars in grotten, ontelbare hoeveelheden heiligen die keurig in het gelid worden weergeven, swingende Ethiopische heiligen die figuranten lijken in een Bob Marley-clip, macabere verhalen over het martelaarschap en een heel hoofdstuk over vrouwen: in het boek iconische iconen wordt de iconentraditie grondig afgestoft.

 

“Mijn interesse voor iconen is nooit voortgekomen uit religieuze motieven”, vertelt kunsthistorica Karin Braamhorst. “Mijn benadering is altijd kunst- en cultuurhistorisch. Ik ben geen ‘ware gelovige’ van welk segment van het christendom dan ook die naar iconen kijkt door een dogmatische bril.” Die ongebruikelijke benadering levert een verrassend en rijkgeschakeerd boek op.

 

Wat betekenen iconen, waarom zijn ze zo fascinerend en wat vertellen ze ons vandaag de dag nog? In ‘Iconische iconen’ neemt Karin je mee in de geschiedenis, symboliek, filosofie en spirituele betekenis van de iconentraditie. Pakkend en geestig en rijk geïllustreerd.

Iconische iconen

Het poppenhuis van Petronella Oortman

Benieuwd hoe het leven er in de Gouden Eeuw uitzag? Het zeventiende-eeuwse poppenhuis van Petronella Oortman (1656-1716) was een perfecte kopie van haar eigen fraai ingerichte huis in Amsterdam. Het poppenhuis, een van de hoogtepunten in de collectie van het Rijksmuseum, laat ons het leven van alledag zien – alsof we even door de ramen van een huis uit die tijd kunnen gluren.

Nederland In De Negentiende Eeuw

Nederland in de negentiende eeuw – Lexicon is een rijk geïllustreerd en toegankelijk geschreven mozaïek van verhalen, namen, ontdekkingen en fenomenen die de negentiende eeuw vorm hebben gegeven. Beginnend met Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid trekt een leger aan negentiende-eeuwse schrijvers, politici, koningen en kunstenaars voorbij, en een lange reeks vernieuwingen, sociale wetten en culturele verschijnselen. Met uiteenlopende onderwerpen als de uitvinding van het conservenblik en de röntgenstralen, de introductie van het cultuurstelsel en het ontstaan van vrouwentijdschriften, doet dit boek recht aan de diversiteit van een periode die enerzijds als moralistisch en hypocriet bestempeld kan worden, maar anderzijds ook bruiste van ondernemingslust en streven naar vernieuwing.

Ikonen Lexicon

Ikonen zijn prachtig en vol betekenis. In de Oosterse kerk is de ikoon net zo onmisbaar als de bijbel. Ikonen trekken steeds meer liefhebbers. Daarmee groeit de behoefte aan een toegankelijk, verklarend boek over deze religieuze voorstellingen. Alfabetisch geordend, van Alfa tot de Zweetdoek van Veronica, is het een prettig leesbaar naslagwerk. Ikonen kunnen niet zonder kleur. Daarom sieren veel, niet eerder gepubliceerde kleurenafbeeldingen het boek.

Ikonen zijn behalve prachtig ook vol betekenis – voor de Oosterse kerk is de ikoon zelfs net zo onmisbaar als de bijbel. En ikonen trekken steeds meer liefhebbers. Om in hun behoefte aan informatie te voorzien is er het Ikonen lexicon.

Het Ikonen lexicon is een fascinerend naslagwerk. Het is tevens een onmisbare hulp om ikonen ten volle te kunnen begrijpen en waarderen. Alfabetisch geordend passeren alle relevante begrippen de revue, maar het lexicon is meer dan een opsomming: het is ook een prachtige verzameling verhalen over de geschiedenis en symboliek van ikonen, over theologische geschilpunten en ontroerende legenden.

Het Ikonen lexicon is het resultaat van jarenlange research door kunsthistorica, kunstenares en docente Karin Braamhorst, die het materiaal dat ze gebruikt voor lezingen en lessen voor een breed publiek toegankelijk maakt.