Monet
Monet, tuinen van verbeelding

Iedereen kent de waterlelies van Claude Monet (1840-1926): kleurexplosies waarin je jezelf kunt verliezen in de spiegelingen, niet wetend waar het water begint en de lucht ophoudt.

Iran
Trump versus Iran

Trump heeft Iran gedreigd met vernietiging van culturele sites. De dreiging van Trump plaatst hem direct naast de Taliban en Isis, die beiden soortgelijke vormen van vernietiging hebben uitgevoerd. Heeft Trump enig idee wat er verloren zou gaan? Waarschijnlijk niet – maar daarin staat hij niet alleen.

De Kooning made dozens of drawings, sketches and paintings of John F. Kennedy in 1963.
Ontwaken uit de Amerikaanse droom

We lopen door de naoorlogse Amerikaanse geschiedenis, van de opkomst van de consumptiemaatschappij tot het uiteenspatten van de Amerikaanse droom op 11 september 2001.

Peter Behrens
Art Nouveau

Als een sierlijke slaolievlek verspreidt de art nouveau zich rond 1900 over Europa. In elk land heeft ze een andere naam: Jugendstil, Wiener Stil, stile floreale, modernismo, modern style en nieuwe kunst. Binnen deze stijl draait alles om vernieuwing én verbetering.

???????? ??????????? ???? ??????? ????????? ? ????????? ????????-??????? Gallerix.ru
( http://gallerix.ru )
Juwelen

Diamonds are a girls best friends – dat gold zeker in Russische hofkringen in de negentiende en vroeg twintigste eeuw en niet alleen voor vrouwen. In het tsaristisch Rusland konden ze er geen genoeg van krijgen.

Artemisia Gentileschi / Артемизия Джентилески (1593-1653) - Maria Maddalena in estasi  / Мария Магдалина в экстазе (1613-1620)
Maria Magdalena

Maria Magdalena is na Maria de populairste vrouw uit het Nieuwe Testament. Maria, als moeder van Jezus, is een duidelijk symbool van zuiverheid en onschuld. Maria Magdalena blijft echter een mysterieuze en ongrijpbare vrouw.

01_gettyimages-3318783_b
De ziel van Leningrad

Een Russische lezing over het gruwelijke lijden van de inwoners van Leningrad dat begon in 1941 toen rondom de stad een blokkade werd aangelegd en de bevolking uitgehongerd werd. In deze barre jaren schilderde een uitgehongerde kunstenaar een bijzonder werk: De sluier van de Moeder Gods boven de stervende stad.

Joan Semmel
De grootste kunstenaars – nu met vrouwen!

Heb je ooit door een kunstgeschiedenis-handboek gebladerd en gedacht: waar zijn de vrouwen? Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

De schatkamer

Nieuwsgierig naar de connectie tussen een zestiende-eeuws triptiek en een twaalfde-eeuwse boeddha?

Michelangelo en de Sixtijnse Kapel

Het wonderlijke en spectaculaire verhaal van een geniaal meesterwerk

Classic Beauties

Een Grand Tour door Italië waarbij we de grote kunstenaars van het moment ontmoeten onder wie Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.

Blauwblauw

In zijn Kleureneer schreef Goethe: Blauw heeft iets tegenstrijdigs, want de kleur lijkt zowel te kalmeren als te stimuleren.

Caravaggio en Europa

Drie Utrechtse schilders gingen het avontuur aan. Zij wilden het werk van de beroemde Caravaggio in Rome met eigen ogen zien.

Ethiopische iconen

Ze zijn niet teder of zoet: Ethiopische iconen zijn uit de Afrikaanse bodem voortgekomen en stralen een gevoel uit van sterkte en kracht.

Oude kleuren

Hoewel de natuur ongelooflijk gul is met kleur, laat kleur zich niet zo makkelijk transformeren tot verf.